Thursday, January 27, 2011

RENUNGAN BERSAMA

RENUNGAN BERSAMA

BALASAN ORANG YANG MENINGGALKAN SOLAT LIMA WAKTU DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN

SUBUH: DICAMPAKKAN KE DALAM NERAKA SELAMA 90 000 TAHUN LAMANYA.

ZUHUR: IBARAT MEMBUNUH 1000 ORANG MUSLIM YANG TIDAK BERDOSA.

ASAR: IBARAT MERUNTUHKAN KAABAH.

MAGHRIB: IBARAT BERZINA DENGAN IBU ATAU BAPA SENDIRI.

ISYAK: ALLAH S.W.T TIDAK MENERIMANYA BERADA

BALASAN BAGI PENZINA (YANG TELAH BERKAHWIN) : DIREJAM SAMPAI MATI

BALASAN BAGI ORANG YANG MEMUTUSKAN SILATURAHIM DAN TIDAK BERTEGUR SELAMA 3 HARI BERTURUT-TURUT, PINTU SYURGA TELAH TERTUTUP OLEHNYA.

BALASAN BAGI ORANG YANG TELAH MENDENGAR SERUAN AZAN TETAPI TIDAK OERGI KE MASJID: AIR TIMAH YANG MENGGELEGAK PANAS AKA DICURAHKAN KE DALAM TELINGANYA.

BALASAN BAGI PEREMPUAN YANGTIDAK MENUTUP AURAT:

DALAM SEBUAH HADITH, RASULULLAH ADA MENYATAKAN DAN JANGANLAH KAMU MENCURI DALAM SEMBAHYANG, KEMUDIAN SAHABAT PUN BERTANYA, ‘BAGAIMANA MENCURI DALAM SEMBAHYANG?’,BAGINDA MENJAWAB, DIA TIDAK RUKUK DAN SUJUD DENGAN SEMPURNA.

ADA SEBUAH HADITH MENERANGKAN BAHAWA TERDAPAT AZAB YANG SANGAT PERIT BAGI ORANG YANG MENINGGALKAN KELIMA-LIMA WAKTU SOLATNYA:

1)      KUBUR AKAN MENGHIMPITNYA SEHINGGA TULANG RUSUKNYA BERCERAGAH ANTARA SATU SAMA LAIN.
2)      API DINYALAKAN DI DALAM KUBURNYA DAN DIA AKAN DIBALIK-BALIKKAN DI ATAS BARA SIANG DAN MALAM.
3)      SEEKOR ULAR YANG BESAR BERNAMA ASHYUJA UL-AQRA AKAN DILEPASKAN KE ATASNYA.KEDUA-DUA MATA ULAR TERSEBUT DIBUAT DARIPADA API DAN KUKU ULAR ITU DIBUAT DARIPADA BESI PANJANG SETIAP KUKU ULAR ITU SEJAUH SATU HARI PERJALANAN.SETIAP KALI ULAR ITU MEMUKULNYA, DIA AKAN TERBENAM KE DALAM BUMI SEJAUH 70 HASTA.DIA AKAN DIAZAB BERTERUSAN DI DALAM KUBUR.PADA SUATU HARI, ADA SEORANG MANUSIA BERTEMU SYAITAN DAN BERKEINGINAN UNTUK MENJADI SEPERTINYA.SYAITAN ITU SUNGGUH PELIK NAMUN TETAP DIASAK OLEH MANUSIA TERSEBUT.LALU SYAITAN ITU PUN MENJAWAB, ‘HENDAKLAH KAMU MELENGAH-LENGAHKAN SOLAH DAN BANYAKKAN BERSUMPAH DAN JANGANLAH KAMUHIRAUKAN SUMPAH ITU SAMA ADA IA BENAR MAHUPUN TIDAK’.

  • DISEBUTKAN DALAM SUATU HADITH BAHAWA SOLAH AKAN MENGHITAMKAN MUKA SYAITAN DAN SEDEKAH AKAN MEMATAHKAN TULANG BELAKANGNYA.

No comments:

Post a Comment

Spongebob Coloring Pages

There was an error in this gadget

Pictures of Lighthouses